Fashion bij Fré is ontstaan rond het jaar 1900. Vier generaties terug was Marten de Boer ‘lapke keapman’ in de Zuid- West hoek van Friesland. Hij was een bekende verschijning met zijn juk vol koffers. Met zijn handelswaar ging hij de boer op. Later kreeg hij met zijn vrouw Mettje een winkel in Koudum.

In 1939 opende zoon Fré samen met zijn vrouw Jannie een manufacturenzaak op Noard 25 in Workum. Na de oorlog begon de winkel goed te draaien. De handel trok aan en er werd een meubelhuis geopend. Later werd dit de tapijthal, die nu tegenover de modezaak te vinden is.

De kinderen van Fré en Jannie bleven altijd betrokken bij het bedrijf. Uiteindelijk hebben zoon Jacob en zijn vrouw Aaltsje (de Boer) het stokje overgenomen rond de jaren ‘70. Jacob hield zich bezig met de tapijtrollen en Aaltsje met de modewinkel aan de overkant.

Piet Postma was in die tijd het gezicht van de herenafdeling. Hij zei altijd: ” Ik heb nooit een andere baas gehad, maar wel vaak een andere winkel”, daarmee wilde hij aangeven dat er altijd verbouwd werd in de winkel. Het assortiment veranderde in de loop der jaren. Waren het in 1939 de lappen en fournituren, na de oorlog veranderde het in confectie. De winkel had een breed assortiment aan heren, dames, baby en kinderkleding, lingerie en ondermode en zwem- en sportkleding. Het leek wel ‘de winkel van Sinkel’, alles was er te koop.

Vanaf 2010 is de 4e generatie aan het roer: Jan de Boer en Claudia Pronebner. Zoals de naam doet vermoeden geen Nederlandse naam. De liefde bracht Claudia van Oostenrijk naar Workum, waar ze zich inmiddels erg thuis voelt en met veel plezier de kledingwinkel runt. Jan, zoon van Jacob en Aaltje, houdt zich voornamelijk bezig met de Tapijthal. In de huidige situatie is het assortiment aangepast naar dames en herenkleding.

 

De 5de generatie, kinderen Luca en Elisa, zijn nu al volleerd kinderspeelhoekmanagers! Deze taken nemen de kinderen erg serieus. Regelmatig testen ze de speelhoek op veiligheid en vertier.